Editorial | Andrei Niculescu
”Red Bull îți dă aaaaripi!”. Cred că știți despre ce vorbesc, sloganul publicitar al companiei austriece e deja la fel de popular precum produsul în sine. ”I`m running out of energy”. De asta vă aduceți aminte? ”Am rămas fără energie”, zicea Jurgen Klopp atunci când căuta să-și motiveze decizia, surprinzătoare spre șocantă, de a pleca de la Liverpool. Habar n-am dacă la acel moment, acum 8 luni și ceva, Klopp avea deja în minte pașii pe care urma să-i parcurgă, însă trebuie să recunoaștem că, măcar la nivel de marketing, alăturarea e strălucitoare. ”Am rămas fără energie!” și, destul de repede după, ”Red Bull îți dă aripi!”. Excelent.
Ideea în sine probabil c-o știți. Jurgen Klopp a devenit ”head of global soccer” la Red Bull. Asta e titulatura oficială. Cum ar veni, tehnicianul german se va ocupa de tot ceea ce înseamnă fotbalul cuprins sub umbrela concernului austriac. Însemnând aici, probabil, strategie, filozofie, stil de joc, dezavoltare, căutare de talente și tot așa. E ușor neclar deocamdată rolul lui Klopp acolo, la fel de neclare fiind și competențele sale pentru acest nou job din punct de vedere corporatist. Red Bull e o corporație uriașă și se ghidează în mod sigur după un set de reguli și proceduri extrem de clar, fără de care nu poate funcționa o asemenea organizație, doar că, azi, Jurgen Klopp e orice mai puțin un om închistat într-o astfel de carapace. Doar că orice om de succes, iar Klopp e un om de succes, e capabil să-și schimbe modul de lucru și obiceiurile în concordanță cu noul său rol.
CE VA ZICE LUMEA LA DORTMUND?
Data de pornire a contractului (n-am aflat încă și banii pe care ar urma să-i primească, dar ”Bild” va descoperi și asta în lunile următoare, sunt convins) este 1 ianuarie 2025. Mai degrabă luni 5 ianuarie, căci nu-l văd pe Klopp mergând la serviciu fix pe 1 ianuarie sau pe 2, după atâta amar de vreme în care n-a prea știut ce înseamnă o zi liberă în această perioadă. În fine, neimportant. Mai important mi se pare că nu va fi ”in charge” la meciul de Bundesliga dintre Borussia Dortmund și RB Leipzig, care e programat pe 2 noiembrie, chiar la Dortmund. Pesemne că una din însărcinările sale ca ”head of football” e să fie prezent la unele meciuri importante ale echipelor pe care le păstorește, RB Leipzig fiind, din punct de vedere al imaginii și a anvergurii campionatului, cam cea mai importantă.
Care ar fi totuși legătura?, poate că vă întrebați. În fond, Klopp la Dortmund e un monument, o instituție de neatins. Mai degrabă era, fiindcă acum, odată cu această nouă direcție pe care a apucat-o, s-ar putea ca niște percepții să se schimbe pe-acolo. Imaginea pe care RB Leipzig o are în rândul fanilor germani în general e mai degrabă proastă, iar fanii Borussiei Dortmund conduc oarecum această linie de detestare. În februarie 2017, la prima vizită pe care gruparea din Leipzig a făcut-o la Dortmund, s-a lăsat cu proteste și chiar cu incidente violente din partea suporterilor Borussiei, care vedeau și văd în continuare (ca și suporterii celorlalte cluburi, mai puțin poate Hoffenheim din motive evidente) în RB Lepizg un fel de ”așa nu!”, un clar contraexemplu la ideea de apartenență a fotbalului. La acel moment, Hans Joachim Watzke, și-atunci ca și acum președinte la Borussia, zicea despre Leipzig că: ”joacă fotbal ca să-și vândă un produs și să facă bani, în vreme ce noi facem bani ca să jucăm fotbal”. Sigur, resentimentele celor din Dortmund se bazau și pe eșecul din turul acelui sezon, 1-0 pentru RB cu golul unui anume Naby Keita, dar asta e o altă poveste. Watzke i-a urat succes bunului său prieten Jurgen pentru noul job și a mărturisit că s-a declarat destul de sceptic atunci când a aflat, chiar de la el. Cum se va transmite acest scepticism spre marea masă a amatorilor de fotbal germani vom vedea cu timpul, cert e că o ușoară undă de deziluzie se simte în aceste zile.
În Anglia nu e chiar la fel. Fanii lui Liverpool par în continuare trup și suflet de partea fostului lor antrenor. Iar pe fanii celorlalte echipe nu i-a emoționat peste măsură știrea. Pe undeva normal, dar vom vedea care vor fi reacțiile dacă într-un viitor apropiat Leeds United, ultimul club la care a pătruns Red Bull (deocamdată la nivel de sponsorizare, dar sunt discuții avansate și pentru o implicare mai directă) va reveni în Premier League și va dezvolta cine știe ce ambiții. Jurgen Klopp pe ”Anfield” în calitate de rival, fie și pe un fotoliu din tribuna oficială, asta da, ar fi o imagine de văzut.
CE-I POATE ADUCE LUI KLOPP ACEASTĂ MUTARE?
Și totuși, ce să-l fi determinat pe Klopp să facă acest pas? Nu exclud partea financiară, care sigur e consistentă, dar o dau un pic deoparte, căci nu cred că banii au fost motivul principal. Înclin să cred că neputând sta departe de fotbal, dar nedorind, în același timp, să revină în furtunile de zi cu zi, Klopp a ales această variantă care, să fim sinceri, e comodă, dar îi și oferă suficiente pârghii de dezvoltare personală. Pe vremea când era la Liverpool se zvonea că urmează un curs de director sportiv, zvon neconfirmat întru-totul. Klopp pare genul de om curios, dornic să învețe lucruri noi și poate că asta e o oportunitate numai bună. Ne-am putea gândi chiar că în viitor și-ar dori să îmbrățișeze meseria asta, de director sportiv, n-avem de unde să știm. În orice caz, va avea ocazia acum să descopere toate chichițele acestei meserii, pe care pesemne nu le înțelegea așa de bine când era antrenor și poate că se lovea frontal de ele când venea vorba de achiziții.
Trebuie totuși să recunoaștem că această mișcare, oarecum în antiteză cu valorile pe care le promova în trecut, afectează imaginea suficient de curată pe care o avea Klopp. Și, invers, această mișcare e una genială din partea celor de la Red Bull, care scot în față, la vedere, un personaj precum Klopp. Întrebarea pe care cred că și-o punea toată lumea este: când îl vom revedea pe Klopp în banca antrenorilor și, mai ales, unde?
P.S. 1
Am spus mai sus că Leeds United ar fi ultimul club asociat cu Red Bull. În curând s-ar puea să fie penultimul, căci ”L`Equipe” dezvăluia joi că la Paris se pun bazele unei tranzacții de mare impact pentru fotbalul francez și european. Anume preluarea clubului Paris FC (adevăratul club al capitalei Franței și liderul la zi în Ligue 2) de către Bernard Arnault și grupul său LVMH, în asociere cu Red Bull, ca acționar minoritar. Arnault e multimiliardar, cel mai bogat din Europa și al 5-lea la nivel mondial, iar LVMH e un grup de firme ce adună branduri colosale din industria luxului și a modei. Parisul e întotdeauna o idee bună, parcă așa se zice. Cum ar fi să-l vedem pe Klopp antrenând acolo, dar nu pe PSG ci pe Paris FC? Sau să-l convingă, în calitatea sa de ”head of global soccer”, pe Guardiola, marele său rival, să vină antrenor la Paris?
P.S. 2
Antrenorii principalelor cluburi de sub umbrela Red Bull sunt toți foști colaboratori ai lui Klopp. Marco Rose, de la Lepizig, a lucrat cu Klopp la Mainz, Sandro Schwarz, de la New York Red Bull, a jucat cu Klopp la Mainz și mai apoi a antrenat această echipă la sugestia lui Klopp, iar Pepijn Lijnders a fost, din 2018 în 2024, asistentul lui Klopp la Liverpool. Să admitem că sunt doar coincidențe?