Editorial | Andrei Niculescu
În jurul lui Sir Alex Ferguson s-au țesut, de-a lungul timpului, zeci, dacă nu sute de anecdote. E și normal, la cât de lungă și plină de glorie a fost perioada lui ca antrenor. Una dintre ele se leagă de oferta pe care a primit-o de la Manchester United, reluată zilele trecute de ”Times”, într-o încercare de a explica plecarea lui Ruben Amorim de la Sporting Lisabona, în plin sezon, într-un moment cât se poate de bun pentru ”leii” din Lisabona (lideri în Portugalia și cu 7 puncte din 9 adunate în Champions League) și cât se poate de prost pentru ”diavolii” din Manchester.
O ANECDOTĂ CU SIR ALEX
Iar povestea sună cam așa. Exact acum 38 de ani, pe 5 ianuarie 1986, Sir Alex, care nu era un sir pe vremea aia, ajungea în trombă cu Mercedesul său roșu la centrul de antrenament al celor de la Aberdeen, unde Archie Knox, care-i era secund, conducea un antrenament cu tinerii de la echipa a doua a clubului. Așa erau vremurile și obiceiurile atunci, nu trebuie să vă puneți prea multe întrebări. Povestește Knox că Ferguson s-a dat jos în trombă din mașină și a alergat către el strigându-i, în plin fuleu, fără să mai aibă răbdare să ajungă ”face to face”: ”cum termini aici, te duci acasă să-ți faci bagajele. Plecăm la Manchester United”. Uluiala lui Knox e, probabil, de înțeles. ”Când?”, a întrebat el. ”La noapte”, a venit răspunsul. ”Mâine dimineață trebuie să semnăm contractul”. Dialogul a continuat, iar Knox povestește că a încercat să iasă din starea de șoc și să spună câteva cuvinte: ”Fergie, știi, soția mea se simte foarte bine aici, copii sunt foarte bine la școală. Am măcar timp să vorbesc cu ei?”. Răspunsul lui Ferguson? Lesne, cred, de anticipat, că altfel n-ar fi fost anecdotă: ”Mă tem că n-avem timp. Te înțeleg perfect, știu că e posibil ca Aberdeen să-ți ofere postul meu, dar mă tem că trebuie să te decizi acum. Eu la noapte plec. Manchester United nu se refuză niciodată. ”
Au plecat amândoi în toiul nopții. Au colaborat vreme de 5 ani la United, câștigând un singur trofeu, Cupa în 1990. Knox s-a întors ulterior în Scoția pentru a lucra mai întâi la Rangers, mai apoi la echipa națională, iar traiectoria lui Ferguson spre glorie și spre titlul de ”Sir” e arhicunoscută. Iar motivul pentru care ”Times” a reluat această poveste atunci stă, evident, în acea frază: ”Manchester United nu se refuză!”
PREZENTUL ÎNNORAT DE PE ”OLD TRAFFORD”
Și-am ajuns la prezent. Unul tare înnorat pe ”Old Trafford”, o situație pe care chiar Sir Alex a inițiat-o, acum mai bine de 10 ani, când s-a decis că e momentul să pună punct. Norii s-au tot adunat, iar acum par greu de risipit. Ten Hag a fost debarcat abrupt după eșecul cu West Ham United din week-end-ul trecut. Nemeritat eșecul, căci a venit după o decizie VAR absolut stupidă, dar meritată demiterea, căci pe linia asta nu se mai putea continua. ”Mai bine un sfârșit de groază decât o groază fără sfârșit”, e o vorbă pe la noi, iar colaborarea cu Ten Hag cam asta ajunsese, o groază fără sfârșit. Așa că sfârșitul, n-aș zice chiar de groază, căci era previzibil, a părut logic.
Ruben Amorim e acum cel chemat să încerce să risipească norii. De încercat au încercat și alții, Moyes, Van Gaal, Mourinho, Solskjaer, Ten Hag, de izbutit n-au izbutit decât foarte rar. Cum necum, în paranteză fie spus, tot Mourinho a fost cel care a readus un pic soarele peste ”Old Trafford” cu acea Europa League câștigată în 2017 și acel loc doi din 2018, după City. Ce are în plus Ruben Amorim față de cei menționați? N-aș putea spune că are ceva în plus, căci cele două titluri luate cu Sporting în Portugalia și parcursul de la Braga nu-s neapărat o carte de vizită impresionantă. Poate un pic mai mult entuziasm, poate o reputație de tehnician adept al fotbalului spectacol pe care și-a câștigat-o la Lisabona. Trebuie să vă reamintesc însă că și Ten Hag avea reputația asta, ba chiar olandezul a fost la un pas de a juca finala Ligii Campionilor cu al său Ajax.
Sau poate că tinerețea. Amorim e cel mai tânăr antrenor care va sta pe banca lui Man United în ultimii 55 de ani. Tinerețea nu e o virtute, e însă o șansă, căci ar trebui să fie echivalentă cu energia. Iar tinerii din ziua de azi nu prea mai au legătură cu tinerii de-acum 40 de ani.
Portughezul spune și el, ca și Sir Alex, că n-a putut să refuze pe United. Deși, mai zice, astă-vară au fost ceva oferte pentru el, pe care, da, le-a refuzat. Ce-i drept despre Amorim s-a vorbit și ca posibil succesor al lui Klopp la Liverpool, s-a vorbit și despre Chelsea, a fost și Barcelona prin știrile legate de el. Dacă au existat într-adevăr acele oferte și el a refuzat n-avem de unde să știm, ce știm e ceea ce se petrece acum, în mod oficial.
ȘANSA LUI RUBEN AMORIM
Ce va putea face însă Rubem Amorim în contextual actual al clubului? Are o șansă în plus față de ceilalți: noua structură de conducere așezată după venirea celor de la INEOS la nivel executiv, mai bine cristalizată, cu fișe ale postului mai bine reliefate. După Ferguson a fost un haos din acest punct de vedere, iar United a pierdut câteva oportunități, începând cu Guardiola, pe care chiar Sir Alex s-a dus prea târziu să-l convingă, terminând cu nume precum Kroos, Haaland, Kane ori chiar Declan Rice.
În editorialul său din ”Daily Mail”, Graeme Souness se întreba: ”oare Guardiola dacă ar veni la United ar garanta câștigarea campionatului în sezonul viitor?”. Răspunsul e evident negativ, căci garanții de genul ăsta în fotbal nu poate da nimeni. Souness țintea spre lotul de jucători, dar dacă e să-l privim cu atenție observăm că nu valoarea e cea care lipsește pe ”Old Trafford” ci, mai degrabă, motivația. Starea de spirit. Asta e ceea ce trebuie să readucă Amorim și nu e o misiune imposibilă, e de ajuns să aruncăm o privire la ce se întâmplă la FC Barcelona după venirea lui Flick. Souness se mai întreba ce jucător de azi de la United ar prinde un tricou de titular la City, Arsenal ori Liverpool, ceea ce e corect, însă exemplul Barcelona e iar de actualitate, căci mă tem că și-aici comparația cu Real Madrid nu prea se susține. Și totuși a fost 4-0 în ”Clasico” pentru catalani.
Un mic detaliu și-a făcut loc, discret, după anuțul oficial al celor de la United. Anume că lui Ruben Amorim i s-a oferit un contract până în 2027, deși Sir Jim Ratcliffe spunea că se vizează câștigarea titlului în 2028. E un mic semn de neîncredere aici sau e pur și simplu o măsură de siguranță a unui club ce a trebuit să plătească despăgubiri substanțiale de-a lungul acestor ani pentru antrenorii îndepărtați? Să admitem că ar fi a doua variantă.
ÎNCĂ O PERIOADĂ DE TRANZIȚIE?
Ceea ce trebuie să admită fanii lui United, mai bine zis să înțeleagă, e că urmează o perioadă de tranziție. Încă una, vor zice ei, deja agasați. Păi da, încă una, căci Amorim vine în bagaje cu un sistem de joc cu 3 fundași centrali ce va trebui implementat în timp. Dacă avea vara la dispoziție, era mai simplu, așa, în plin sezon, e un pic mai greu.
Mari amatori de pariuri și de coincidențe, englezii au găsit deja una. Lui Ferguson i-au fost necesari 6 ani pentru a câștiga primul campionat cu Man United. Amorim e al 6-lea antrenor numit după retragerea lui Sir Alex (n-am contabilizat și antrenorii interimari). Ar putea fi cifra 6 una cu noroc? La întrebarea asta nu poate răspunde nimeni. Deocamdată 6 sunt punctele ce despart pe United de locul 4, ocupat acum de Chelsea.
”Ce se va întâmpla dacă lucrurile merg prost, n-o să regreți?”, a fost întrebat Ruben Amorim de jurnaliștii portughezi. ”Dar ce se va întâmpla dacă lucrurile merg bine?”, a răspuns el. Măcar din punctul ăsta de vedere, portughezul a arătat că e pregătit pentru ce-l așteaptă.